Ekologisk vardag i sikte.

Man ska vara så glad att man är frisk och har friska barn. Tänker jag, men så kommer jag på att varken jag eller båda mina barn är 100% friska. Men inte heller sjuka på ett sätt som förändrar idag eller i morgon. Jag skulle kunna kämpa mig sönder och samman för att få vara en fortsatt frisk familj och jag kan inte förstå hur man skulle kunna överleva den oro det måste innebära att få ett svårt sjukt barn. 
 
Jag har oroat mig för sjukdomar i hela mitt liv, och kommer troligen inte att sluta även om jag ser mer logiskt på det nu. Jag har hittat ett sätt som får mig att känna att jag gör något åt det. Hela tiden pågår en process i mitt hem och i min vardag. Mindre gifter, mindre kemikalier. Mindre yta. Mer ekologisk. EKOLOGISKT. Borde det ens vara ett ord egentligen? Det är väl en självklarhet? I affärerna borde det inte stå en informations skylt om det är en ekologisk vara, det borde stå "besprutad" på de "vanliga" varorna. 
 
Jag älskar att köpa nytt och konsumera. Men jag fashineras av dem som köper allt begagnat, återvinner och 
är kreativa nog att fixa saker själva. Så kommer min framtid se ut. 
 
Jag funderar väldigt mycket på detta nu. Det känns som att jag kommer behöva välja en sida. Därför är det en process. Men jag vet precis vart jag och mitt samvete vill så det kommer kännas bra tillslut. En vacker dag är hela mitt liv en enda stor återvinning. 

Rabarberpaj med marängtäcke.

Här kommer receptet på världens godaste och enklaste paj!
 
Smuldeg:
-125g smör
-1 3/4 dl havregryn
-1 1/2 dl vetemjöl
-0.5 dl socker
 
Fyllning:
-4-5 rabarberstänger
-1 dl socker
-1 msk potatismjöl
 
Marängtäcke:
-2 st äggvitor
-2 dl socker
-3 droppar ättika ( eller citronsaft)
 
Vaniljsås:
-4 äggulor
-4 msk florsocker
-1 msk äkta vaniljsocker
-4 dl grädde
 
Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull. Blanda i de torra ingredienserna. Skiva rabarberna i små skivor och blanda dem sedan med sockret och potatismjölet. Lägg rabarberblandningen i en ungssäker form. Smula över smuldegen. Ställ in i mitten av ugnen i  225 grader i 15 minuter. När du tar ut pajen sänker du ugnen till 200 grader. 
 
Under tiden pajen är i ungen vispar du marängen. Vispa äggvitorna till fast skum med hälften av sockret och ättikan. Häll därefter i resten av sockret. Låt pajen svalna ngt innan du brer över marängen. In i ugnen igen 15 minuter. 
 
Den hemmagjorda vaniljsåsen är himelskt god och härligt fluffig! Du separerar äggulorna till den skål du ska servera i. Blanda i florsockret och vaniljsockret. Vispa.
I en annan skål vispar du grädden. Den ska vispas ganska hårt. Blanda sedan i grädden i ägguleblandningen och vispa tills det har blandat ihop sig helt. Ställ den gärna i kylen en stund! Så mycket godare än de där mystiska pulversåserna!
 
Gudagott! 
 
 
 

Min helg!

Godförmiddag! 
Idag har jag både fått dricka mitt morgonkaffe och läsa "vi föräldrar" ifred! Inte illa!
 
I helgen var jag och Ebba i Göteborg och hälsade på Malin. Hon hade 25-års middag, men den gick lite i sorgens tecken pga avslutat förhållande dagen innan. Killar alltså. Ibland är dem allt avskum! Så jag och frugan har försökt stötta efter bästa förmåga. Det är så himla skönt med oss tre. Vi är ganska olika allihop egentligen, framförallt lever vi väldigt olika liv, men vi har otroligt roligt. Det allra roligaste i helgen måste vart i Fredags natt när vi satt och analyserade som bäst, så otroligt trötta, men alltså man kan inte prioritera sömn när en av oss har så stor sorg! 
 
I vilket fall så upplyste jag mina vänner om att jag minsann köpt hårspray! Det var liksom en väldigt stor grej för mig då hårspray inte är det mest miljövänliga eller bästa att använda när man har barn hemma. Konversationen löd som följer:
 
-Alltså jag har köpt hårspray för att jag måste ha det till luggen!
 
Johanna (sarkastiskt):
- Jasså!? Är den tillverkad av kåda då eller?
 
HAHA! Alltså jag höll på att smälla av. Kommer inte ihåg när jag skrattade så mycket sist! 
 
Resten av helgen har jag spenderat hemma hos mamma och pappa med barnen och såklart mormor. Jag bakade en rabarberpaj som blev så otroligt gudomlig att iprincip hela byn samlades hos oss och prisade min goda paj! Jag måste erkänna att den verkligen var god! Ett recept kommer senare! 
 
 

Hemlagad gröt

Nu har Ebba testat ganska många olika saker. Potatis, morot, ärtor, broccoli, avocado, dillsås (hon såg så sugen ut när jag åt det), havrekligröt, päron och banan.
Päron fick hon utan att det var utblandat i något annat och det tyckte hon väldigt mycket om!=)
 
Jag har ju redan skrivit att det inte blir någon pulvergröt för Ebba utan vi kommer köra på havrekligröt och ikväll var första gången som jag gjorde en portion till kvällsmat. Jag blandade i mosad banan och Ebba älskade det verkligen! Hon sitter numera och är arg när jag äter utan att hon får smaka så hon är verkligen redo att snart byta ut ett amningmål till mat och jag kommer börja med att byta ut kvällsmålet till Gröt. Det är verkligen ett tips att göra havrekli gröt istället för pulver! Precis lika smidigt att blanda vatten och havrekli och låta det koka upp långsamt som att blanda pulvergröt! Mycket billigare också och både mjölk och glutenfritt. OCH rikt på järn! 
 
För en bebisportion blandade jag:
1.5 dl vatten
0.5 dl havrekli
 
Koka upp långsamt och blir det för stabbigt så ta i mer vatten. Konsistensen ska vara rätt så lös. Jag blandade som sagt i en liten bit mosad banan, men man kan ju rika gärna riva i äpple eller päron eller vad man nu har för frukt hemma. Det är ju bara bra, lite C-vitamin i gröten gör att järnet tas upp lättare och det blir ju godare=)
 
Det blir verkligen så kladdigt när man lär sig äta! Jag skaffade en haklapp med armar så blir det lite
lättare att tvätta av henne sen!=)
 
Nu gick det tydligen inte ladda upp fler bilder för tillfället, men jag ska visa vilken havrekli jag använder också tänkte jag.
 
 
 
 
 
 
 

Beställt vagn!

Nu så! Blir jag inte nöjd nu så blir jag det aldrig! Jag har testat vagnar på både Babyproffsen och beginners och dom hade nästan samma priser, fast de var mer tillmötesgående på beginners så jag beställde av dem! Jag har letat som en tok på blocket efter en crescent comfort men inte hittat en enda. Därför köpte jag en ny, utan liggdel. Jag har läst varenda ord som går att läsa om vagnen på internet känns det som och det är nästan bara positiva saker. Ingen som uttalat sig på nätet verkar vart missnöjd. Såklart med någon detalj hit och dit, men inte över lag.
 
Jag har testkört vagnen med Ebba i och testat alla funktioner som tänkas kan. Och jag har slutligen beställt en i beige som inte fanns på lager för att bli 100% nöjd och inte vilja byta vagn igen. För jag blir galen. Jag gillar smidiga vagnar med snurrhjul fram, men har hela tiden ångest över att det skumpar så för barnet i vagnen. Så nu har jag helt enkelt köpt en rejäl vagn med fyra lika stora hjul och riktigt bra gung i. När jag tänker på hur det kändes att köra vagnen så blir jag typ lugn i själen, typ som att jag alltid velat ha en sån vagn, men föll för de smidiga hela tiden ändå. Men vi får väl se. finns nog ingen som bryr sig så mycket om hur det ska kännas att köra vagn som jag gör! :) 
 
jag får uttala mig om hur det känns igen sen när jag haft den några veckor! Såhär ser den ut:
 
 
Crescent comfort. 
 
 
 

Liseberg, igen!

Denna helgen har vart en riktig drömhelg för Gabriel! I Lördags när jag var iväg på loppis så var han med Fredrik, morfar och Carl på flygshow. Dom hade sett ambulanshelikopter på jättenära håll, massor med flygplan, lastbilar, motorcyklar och flygshower. Han var jätteglad när han kom hem, full med nya intryck! Pekade i luften och berättade om flygplan i himlen osv!
 
Igår var vi på Liseberg igen med Fredriks mamma med familj och Fredriks alla syskon med familjer! Många var vi och vi hade roligt! Vädret var väl kanske inte på sin bästa sida, men det var ju korta köer iaf! Det är inte så roligt för barnen att stå i kö långa stunder, men Gabriel var bättre på att vänta denna gången!
 
Vi åt på en restaurang där som blev favorit förra året, fish & chips var väl de alternativet som gick bäst hem, men nyttig som jag vill vara tog jag en räklåda istället, vilket jag ångrade djupt när jag fick maten, det var ju oskalade räkor på! USH! Jag snyltade på Fredrik och Gabriels mat istället. Fredrik kunde skala räkor  så han skalade hälften åt mig som jag åt, men jag blir så äcklad av hela räkor. Det är väl lyxigt och frächt, men nej, det går inte hem hos mig! 
 
Tog faktiskt bara denna bilden! Det var inte så lockande att fota när det var kallt, blött och jag hade massor med annat att koncentrera mig på!
 
På eftermiddagen var vi mest i kaninlandet och åkte massor! Ingen kö alls och barnen fick åka hela tiden! Behöver jag säga att Gabriel var trött sen!? Vi smällde i oss lite pannkakor som vi hade med oss och sen åkte vi hem vid 20. Jag HATAR att köra bil på motorväg. Särskilt den vägen mot göteborg. Jag känner mig alltid jagad när jag kör på motorväg. Det spelas upp bilder i huvudet på mig om hur det skulle se ut om vi krockade i den farten, vad som skulle hända med barnen, om vi skulle överleva osv. Sånt som man inte ska tänka på när man kör. Jag tycker mycket bättre om att köra i stan, krockar man så går väl oftast bara bilen sönder för det är långsamma hastigheter. Att det var kolsvart ute och regnade gjorde inte saken bättre. Det  blir inga långa bilresor till andra länder för mig! Aldrig i livet!
 
Nu kaffe, sen lägga bebis, göra mat och åka till Babyproffsen!

Vagnproblem!

Godmorgon. Här fick man snällt stiga upp 06:00 i morses. Som de flest andra morgonar. Härligt!
 
Jag har funderat massvis på min vagn det senaste. Ja, jag är fullt medveten om att jag velar en massa med mina vagnar. Jag blir aldrig riktigt nöjd, eller så som i detta fallet. jag VAR helt nöjd sålänge jag hade en sittdel och en liggdel på vagnen. För er som inte vet så har jag en Babyjogger city select. Svindyr och dyra tillbehör. Men en otroligt bra vagn. Lätt och smidig att vika ihop och lägga i bilen om man är lite svag som mig, tar inte mycket plats, lika smal som en enkel vagn och har man bara ett barn med sig så är det bara att ta bort den ena sitsen så har man lätt som en plätt en singelvagn. 
 
Som sagt så var jag så nöjd man bara kan bli när Ebba låg i liggdelen för då kunde hon ligga längst fram, alltså längst bort från mig och jag såg henne jättebra, Gabriel satt i sittdelen vänd ifrån mig. Nu mera sitter Ebba i sittdel och kan inte sitta vänd emot mig, längst fram med Gabriel vänd mot sig så de ser varandra för då mosar Gabriel Ebbas fötter som hamnar under hans fötter, plus att jag kan inte fälla Ebba i fullt liggläge för det tar emot i Gabriels sits. Problemet skulle vara löst om jag bara vände Gabriel emot mig, men då ser jag inte Ebba och det går jag inte med på. Alternativet då är att Gabriel sitter längst fram, alltså på de mindre hjulen och Ebba närmast mig, men då blir det rätt tungstyrt med nästan 16 kg på de mindre hjulen. Det är alltså mycket lättare att köra vagnen om Gabriel sitter närmast mig, vänd ifrån mig. 
 
Det är ju en vinter på intågande också och tråkigt nog pratade jag med en tjej igår som också har en Babyjogger city select och hon berättade att vagnen är näst intill omöjlig att köra med två barn i om det blir mycket snö, eller is. Precis vad jag tänkt de senaste veckorna. 
 
En sista tanke om detta vagnproblem är att jag har uppmärksammat att de flesta barn i Gabriels  ålder som har fått syskon inte åker vagn längre, antagligen för att deras föräldrar tycker det är onödigt att köpa en dubbelvagn. Dom åker alltså ståbräda istället och Gabriel som redan går väldigt långa sträckor för att bara vara snart 3 borde ju klara det utan problem. 
 
Jag ska allstå införskaffa mig en singelvagn med ståbräda inför vintern. Men jag ska inte sälja min syskonvagn OM det nu skulle vara så att jag behöver den under vintern. Går det bra med ståbrädan så säljer jag syskonvagnen till våren. Jag ska åka till Babyproffsen på Måndag och prova varenda vagn med ståbräda till och barnen i och se vad som känns bäst. Jag har en stor förkärlek till Emmaljunga så jag antar att det blir en sån, men man vet aldrig, jag ska ge brio, teutonia och cresent en chans också! 
 
En liten sneakpeak på min vagn. Hade ingen på hela vagnen=) 
 
 
 

RSS 2.0